top of page

7 עצות למניעת עומס-יתר קוגנטיבי על המוח שלנו

  • sweet&healthy
  • 9 בנוב׳ 2020
  • זמן קריאה 3 דקות

כיצד "נתחמק" מחשיפה מיותרת ומעמיסה למידע לא נחוץ


כשם שישנם אנשים עם נטייה טבעית להשמנת-יתר פיזית, לרבים מאיתנו יש נטייה להפריז בהעמסת-יתר של מידע לא חיוני על המוח שלנו. בואו נהיה "בעלי הבית" של מוחנו, ונשקול היטב לאילו תכנים ולכמה מהם כדאי לנו להיחשף מידי יום.

האם אנו ממש חייבים לגלוש בפרופילים של אחרים ב"פייסבוק" או ב"אינסטגרם" במשך מרבית שעות היום? או לצפות בסרטוני "יוטיוב" או "טיק טוק" סתמיים ולא מועילים בכל רגע פנוי? סביר להניח שלא. אז בואו ננסה להיות מודעים וחכמים יותר לגבי הבחירות שלנו באשר לתכנים שאנו נחשפים אליהם מידי יום ביומו.


מסך סלולרי רשתות חברתיות ממכרות קביעה מראש של מינון הכרחית פייסבוק טוויטר אינסטגרם יוטיוב טיק טוק cell pone screen social media is very adicting
רשתות חברתיות הן ממכרות מאוד. קביעה מראש של מינון היא הכרחית!

7 עצות שיעזרו לכם להימנע מחשיפת-יתר של המוח לגירויים מיותרים:

1. השתמשו בטכנולוגיות בצורה מושכלת. אפשר לשים טיימר על אפליקציות ו/או יישומים מסוימים, שיש לכם נטייה להשתמש בהם שעות רבות במשך היום. לדוגמא: פייסבוק, אינסטגרם, יוטיוב, פינטרסט, טיק טוק, וואטסאפ, ועוד.



טיימר סטופר שעון עצר מומלץ להגביל את זמני החשיפה לרשתות חברתיות בהן נוטים לשהות זמן רב מידיי עומס יתר קוגנטיבי timer on social media stoper cognetive overload
מומלץ מאוד להגביל את זמני החשיפה לרשתות חברתיות, בעזרת הגדרת טיימר בסלולרי לאפליקציות בהן אנו נוטים לשהות זמן רב מידיי

2. "ננהל" את המוח שלנו. נבצע סינון – מה פחות חשוב לנו לצרוך, ומה יותר. נשים לב בכל פעם אם אנו מעמיסים על המוח יותר מידי תכנים לא נחוצים ואף מיותרים. נתמקד בתוכן מועיל ולא בתוכן תפל, מזיק או "זולל זמן". המוח שלנו הוא לא פח זבל!


 עומס יתר קוגנטיבי במוח פילטר לסנן תכנים שאינם מועילים ואף מזיקים filter unhelpful and harmful contents
כדאי להשתמש ב"פילטר" ולסנן תכנים שבמקום להפיק לנו תועלת, הם מבזבזים זמן ויוצרים עומס יתר במוחי

3. "דיאטה דיגיטלית", בשילוב עם הקפדה על "הגיינת שינה". לפחות שעתיים- שלוש לפני שעת השינה נבחר לא להתעסק עם מכשיר הסלולרי ולא עם מסך אחר כלשהו כגון מחשב או טלוויזיה.


תינוק מתוק ישן הגיינת שינה דיאטה דיגיטלית להפחית גירוי מחשיפה למסכים שעתיים לפני השינה sleeping baby sleep hygiene digital diet reduce screen time two hours befor bed time
עדיף להימנע ממסכים שעתיים לפני השינה, להפחית גירויים ולאפשר למוח להיכנס לרגיעה נחוצה

4. "יוני-טסקינג": עדיף לבצע משימה אחת בכל פעם ולהתרכז אך ורק בה. כך נהפוך להיות יותר אפקטיביים ויעילים. "מולטי-טסקינג", כלומר מיקבול של משימות למעשה פוגע משמעותית באיכות הביצוע כל אחת מהמשימות שמבוצעות במקביל. המעברים התכופים מפעולה לפעולה פוגעים במיקוד ובריכוז שלנו, דורשים מהמוח יותר אנרגיה ומבזבזים זמן יקר במצטבר.

נקפיד במיוחד לא לשלב במקביל משימות שמפעילות את אותו איזור במוח. למשל: לא נשלב שיחה בטלפון עם כתיבת מייל או הודעה, מאחר ושתיהן מפעילות את החלק השפתי במוח. הדבר עלול גם להוביל לטעויות ובלבולים, למשל כאשר אנו מקלידים בטעות את מה שלמעשה רצינו לומר בשיחת הטלפון ש"מיקבלנו" תוך כדי כתיבת ההודעה...

יחד עם זאת, אפשרי לשלב משימות שמפעילות איזורים שונים לחלוטין במוח. למשל: שילוב של הליכה עם שיחה/ האזנה ל"פודקאסט"; שילוב של שטיפת כלים/ נקיון הבית/ בישול, עם האזנה ל"פודקאסט" או ל"אודיו-בוק".

מומלץ גם לאחד משימות בעלות אופי דומה ולבצע אותן ברצף (time batching). למשל: קריאת מיילים; ביצוע שיחות טלפון; כתיבה יצירתית; מטלות נקיון וארגון הבית.


אישה משוחחת בטלפון ובמקביל עובדת מול מחשב מולטי טסקינג פחות יעיל מאשר יוני טסקינג עדיף להתמקד במשימה אחת כל פעם להפחתת עומס יתר על המוח efficient woman talking on the phone while working on the computer one task at a time is better for the brain more
עדיף להימנע ממולטי טסקינג ולהתמקד במשימה אחת כל פעם - לשם שיפור היעילות והפחתת עומס

5. נכתוב את מה שאנו רוצים לזכור, ועדיף בכתב יד במקום להקליד. בדרך זו, המוח מקבל שדר של כל אות ואות, ואז הוא מרוכז יותר במה שאנו כותבים. בנוסף, כאשר אנו מעבירים לנייר את המידע, למעשה אנו מפחיתים עומס של מידע על המוח. כך יורד הלחץ לזכור הכל, ותמיד אפשר לחזור ולקרוא את הדברים כדי להיזכר.


כתיבה ידנית עוזרת להוריד עומס מהמוח ומבטלת את הצורך לזכור כל דבר

6. לשם פיתוח החשיבה היצירתית, מומלץ להיעזר בשנ"צ, בחלימה בהקיץ, בטיולים בטבע, במדיטציות, ובזמן המקלחת/ אמבטיה. פשוט זמן בהייה ללא התעסקות בשום דבר אחר. בעידן בו רבים מאיתנו לוקחים את הסלולרי גם לשירותים, מתי לאחרונה אפשרתם לעצמכם פשוט להיות בשקט עם המחשבות שלכם? מזל שיש עדיין את זמן המקלחת...


אישה בטבע מחייכת מהרהרת להיות בשקט לבד עם המחשבות זמן יצירתיות woman sitting in nature smiling thinking creativity time alone time with our thougts
מתי לאחרונה פשוט ישבתם בשקט לבד ונתתם למחשבה לנדוד?

7. נצמצם התעסקות בהחלטות לא נחוצות. כך למשל נבחר בגדים ערב מראש, כאשר אנחנו יותר עירניים ומרוכזים (בהחלט אפשר גם לקבוע מראש סגנון ספציפי מועדף או נחוץ של בגדים שיהיו בארון שלנו, וכך להקל על הבחירה); נכתוב לעצמנו בכל ערב את רשימת המשימות ליום המחר; במוצ"ש נתכנן את מהלך השבוע הקרוב.

תכנון מראש יוריד מהלחץ לבחור ולהחליט לגבי דברים קטנים שחוזרים על עצמם, ויעזור לנו להיות גם יותר יעילים.


יומן אישי בולט ג'ורנל תכנון מראש לשיפור יעילות ולהפחתת עומס bullet journal plan ahead to increace affectivity and reduce overload and stress
תכנון מראש לשיפור יעילות ולהפחתת עומס ומתח


מה לקחתם הפעם מהפוסט? אילו מהסעיפים שציינתי תוכלו לדעתכם ליישם כבר היום?

אשנח שתכתבו לי לי בתגובות או למייל שלי yael4health@gmail.com


אני מקווה שהצלחתי להבהיר לכם את החשיבות הרבה של הפחתת עומס-היתר הקוגנטיבי ולסנן את החשיפה שלכם למידע לא נחוץ. הגיע הזמן להתגבר (לפחות חלקית, בתור התחלה...) על תופעת ה .F.O.M.O.

(fear of missing out)



אגב, אם עדיין לא נרשמתם לניוזלטר של הבלוג– זה הזמן! כך תוכלו לקבל עדכון בכל פעם שעולה פוסט חדש. תיבת הרישום נמצאת גם בדף זה וגם בדף הבית של הבלוג.

נשתמע 😊


댓글 2개


sweet&healthy
2020년 11월 09일

כל הכבוד! את בכיוון הנכון. הקפדה על "הגיינת שינה" תתרום לשינה איכותית יותר ואף תעזור למניעת עומס-יתר קוגנטיבי

좋아요

mayagedalya
2020년 11월 09일

אני שעתיים לפני השינה לא רואה טלוויזיה ולא פלפון.

좋아요
Tropical Island
Avocado

מתוקה ובריאה

sweet and healthy

תזונה מאוזנת ומיטיבה

פעילות גופנית

טיפוח הנפש ואיכות חיים

Pieces of Chocolate

מתוקה ובריאה

sweet& healthy

בלוג אורח חיים בריא

הירשמו לניוזלטר

ותדעו מתי יעלה פוסט חדש

תודה על הרשמתכם! נהיה בקשר

כתובת מייל שלי ליצירת קשר:

yael4health@gmail.com

מתוקה ובריאה

בלוג אורח חיים בריא

כתובת מייל שלי

ליצירת קשר:

yael4health@gmail.com

  • Instagram
האינסטגרם שלי

הירשמו לניוזלטר

ותדעו מתי יעלה פוסט חדש

תודה על הרשמתכם! נהיה בקשר

מתוקה ובריאה

בלוג אורח חיים בריא

bottom of page