7 עצות למניעת עומס-יתר קוגנטיבי על המוח שלנו
- sweet&healthy
- 9 בנוב׳ 2020
- זמן קריאה 3 דקות
כיצד "נתחמק" מחשיפה מיותרת ומעמיסה למידע לא נחוץ
כשם שישנם אנשים עם נטייה טבעית להשמנת-יתר פיזית, לרבים מאיתנו יש נטייה להפריז בהעמסת-יתר של מידע לא חיוני על המוח שלנו. בואו נהיה "בעלי הבית" של מוחנו, ונשקול היטב לאילו תכנים ולכמה מהם כדאי לנו להיחשף מידי יום.
האם אנו ממש חייבים לגלוש בפרופילים של אחרים ב"פייסבוק" או ב"אינסטגרם" במשך מרבית שעות היום? או לצפות בסרטוני "יוטיוב" או "טיק טוק" סתמיים ולא מועילים בכל רגע פנוי? סביר להניח שלא. אז בואו ננסה להיות מודעים וחכמים יותר לגבי הבחירות שלנו באשר לתכנים שאנו נחשפים אליהם מידי יום ביומו.

7 עצות שיעזרו לכם להימנע מחשיפת-יתר של המוח לגירויים מיותרים:
1. השתמשו בטכנולוגיות בצורה מושכלת. אפשר לשים טיימר על אפליקציות ו/או יישומים מסוימים, שיש לכם נטייה להשתמש בהם שעות רבות במשך היום. לדוגמא: פייסבוק, אינסטגרם, יוטיוב, פינטרסט, טיק טוק, וואטסאפ, ועוד.

2. "ננהל" את המוח שלנו. נבצע סינון – מה פחות חשוב לנו לצרוך, ומה יותר. נשים לב בכל פעם אם אנו מעמיסים על המוח יותר מידי תכנים לא נחוצים ואף מיותרים. נתמקד בתוכן מועיל ולא בתוכן תפל, מזיק או "זולל זמן". המוח שלנו הוא לא פח זבל!

3. "דיאטה דיגיטלית", בשילוב עם הקפדה על "הגיינת שינה". לפחות שעתיים- שלוש לפני שעת השינה נבחר לא להתעסק עם מכשיר הסלולרי ולא עם מסך אחר כלשהו כגון מחשב או טלוויזיה.

4. "יוני-טסקינג": עדיף לבצע משימה אחת בכל פעם ולהתרכז אך ורק בה. כך נהפוך להיות יותר אפקטיביים ויעילים. "מולטי-טסקינג", כלומר מיקבול של משימות למעשה פוגע משמעותית באיכות הביצוע כל אחת מהמשימות שמבוצעות במקביל. המעברים התכופים מפעולה לפעולה פוגעים במיקוד ובריכוז שלנו, דורשים מהמוח יותר אנרגיה ומבזבזים זמן יקר במצטבר.
נקפיד במיוחד לא לשלב במקביל משימות שמפעילות את אותו איזור במוח. למשל: לא נשלב שיחה בטלפון עם כתיבת מייל או הודעה, מאחר ושתיהן מפעילות את החלק השפתי במוח. הדבר עלול גם להוביל לטעויות ובלבולים, למשל כאשר אנו מקלידים בטעות את מה שלמעשה רצינו לומר בשיחת הטלפון ש"מיקבלנו" תוך כדי כתיבת ההודעה...
יחד עם זאת, אפשרי לשלב משימות שמפעילות איזורים שונים לחלוטין במוח. למשל: שילוב של הליכה עם שיחה/ האזנה ל"פודקאסט"; שילוב של שטיפת כלים/ נקיון הבית/ בישול, עם האזנה ל"פודקאסט" או ל"אודיו-בוק".
מומלץ גם לאחד משימות בעלות אופי דומה ולבצע אותן ברצף (time batching). למשל: קריאת מיילים; ביצוע שיחות טלפון; כתיבה יצירתית; מטלות נקיון וארגון הבית.

5. נכתוב את מה שאנו רוצים לזכור, ועדיף בכתב יד במקום להקליד. בדרך זו, המוח מקבל שדר של כל אות ואות, ואז הוא מרוכז יותר במה שאנו כותבים. בנוסף, כאשר אנו מעבירים לנייר את המידע, למעשה אנו מפחיתים עומס של מידע על המוח. כך יורד הלחץ לזכור הכל, ותמיד אפשר לחזור ולקרוא את הדברים כדי להיזכר.

6. לשם פיתוח החשיבה היצירתית, מומלץ להיעזר בשנ"צ, בחלימה בהקיץ, בטיולים בטבע, במדיטציות, ובזמן המקלחת/ אמבטיה. פשוט זמן בהייה ללא התעסקות בשום דבר אחר. בעידן בו רבים מאיתנו לוקחים את הסלולרי גם לשירותים, מתי לאחרונה אפשרתם לעצמכם פשוט להיות בשקט עם המחשבות שלכם? מזל שיש עדיין את זמן המקלחת...

7. נצמצם התעסקות בהחלטות לא נחוצות. כך למשל נבחר בגדים ערב מראש, כאשר אנחנו יותר עירניים ומרוכזים (בהחלט אפשר גם לקבוע מראש סגנון ספציפי מועדף או נחוץ של בגדים שיהיו בארון שלנו, וכך להקל על הבחירה); נכתוב לעצמנו בכל ערב את רשימת המשימות ליום המחר; במוצ"ש נתכנן את מהלך השבוע הקרוב.
תכנון מראש יוריד מהלחץ לבחור ולהחליט לגבי דברים קטנים שחוזרים על עצמם, ויעזור לנו להיות גם יותר יעילים.

מה לקחתם הפעם מהפוסט? אילו מהסעיפים שציינתי תוכלו לדעתכם ליישם כבר היום?
אשנח שתכתבו לי לי בתגובות או למייל שלי yael4health@gmail.com
אני מקווה שהצלחתי להבהיר לכם את החשיבות הרבה של הפחתת עומס-היתר הקוגנטיבי ולסנן את החשיפה שלכם למידע לא נחוץ. הגיע הזמן להתגבר (לפחות חלקית, בתור התחלה...) על תופעת ה .F.O.M.O.
(fear of missing out)
אגב, אם עדיין לא נרשמתם לניוזלטר של הבלוג– זה הזמן! כך תוכלו לקבל עדכון בכל פעם שעולה פוסט חדש. תיבת הרישום נמצאת גם בדף זה וגם בדף הבית של הבלוג.
נשתמע 😊
כל הכבוד! את בכיוון הנכון. הקפדה על "הגיינת שינה" תתרום לשינה איכותית יותר ואף תעזור למניעת עומס-יתר קוגנטיבי
אני שעתיים לפני השינה לא רואה טלוויזיה ולא פלפון.