רשמים מתקופת טבעונות קצרה, וגם קצת על B12, פרוביוטיקה ותזונה אינדיבידואלית בניסוי וטעייה
- sweet&healthy
- 9 בדצמ׳ 2020
- זמן קריאה 4 דקות
קצת על התנסותי הקצרה עם טבעונות, תזונה מותאמת אישית, ועוד
הפעם אתייחס בפוסט בעיקר להתנסותי הקצרה עם תזונה טבעונית, כיצד נראה שהיא השפיעה על הרגשתי, והמסקנות שהסקתי לגבי התאמתה (או אי התאמתה) לאורח חיי הנוכחי.
אכן, בעבר התנסיתי בתזונה טבעונית מטעמי בריאות, בעקבות המלצות של מספר מומחי תזונה שצרכתי תכנים שלהם באותה תקופה. הטענות של אותם מומחי תזונה לפיהן הביצים ה"רגילות" הנמכרות בשווקים אינן איכותיות ואף עשויות להכיל חומרים מזיקים, ובדומה לכך לגבי דגים, הביאו אותי להחלטה לנסות את התזונה הטבעונית.

אציין כבר כעת שהתנסותי בטבעונות הייתה קצרה יחסית, לאורך מספר חודשים בלבד, ואדגיש שלדעתי כדאי שכל אדם יבדוק לעומק מהו סוג התזונה האופטימלי עבורו בתקופות שונות במהלך חייו. איני ממליצה או מגנה חלילה אף סוג תזונה. אני סבורה שכל אחד צריך לברר ולמצוא איזו תזונה מתאימה יותר לצרכיו ולמטרותיו, וזאת בעזרת התנסות אישית ובהתבסס על מידע מקצועי מהימן.
בפוסט הנוכחי אני מתייחסת בעיקר להתנסות האישית שלי, ואין להסיק ממנה בצורה כזו או אחרת מה בהכרח מתאים לכם. אני יכולה רק להמליץ לחיוב או לשלילה, על סמך נסיוני האישי. כל אדם הוא אינדיבידואל וכך גם צרכיו הגופניים והרגשיים.
במהלך אותה תקופה של התנסות בתזונה טבעונית, התפריט שלי הצטמצם עד מאוד מאחר ואני די בררנית באוכל (- הערת ביניים: זו הסיבה שאיני מופתעת מכך שגם בנותיי בררניות מאוד בסוגי המזונות שהן מסכימות לאכול).

לאחר תקופה של מספר שבועות, הרגשתי שסגנון התזונה הטבעוני מתחיל להשפיע בצורה שלילית על הרגשתי הפיזית. חוויתי, בין היתר, בירידה ביכולת להתרכז ובתחושות עייפות וחולשה מציקות שלא הירפו.

לאחר מספר חודשים של התנסות בתזונה טבעונית, במסגרת בדיקות דם שגרתיות, גיליתי מה הסיבה לכך: רמות ויטמין B12 שלי צנחו לרמה נמוכה למדיי, עד כדי כך שאחות המרפאה שקלה להתחיל לתת לי מיד זריקות כתוסף! הרי ויטמין B12 מצוי באופן טבעי רק במוצרי מזון מן החי, כגון ביצים, דגים, בשר ועוף - מוצרים שמן הסתם הפסקתי לאכול כחלק מההתנסות בטבעונות.
דאגתה הכנה של אחות המרפאה המסורה והמקצועית, (וכמובן גם הרצון להימנע מסדרת זריקות), הספיקו לי כדי להתחיל ליטול מיד תוסף של ויטמין B12.
אגב, סוג התוסף שנמס מתחת ללשון, הוא זה שבדרך כלל מומלץ יותר על ידי אנשי מקצוע מתחום הבריאות, והסיבה לכך היא שבצורה זו הוויטמין נספג בצורה טובה יותר במחזור הדם, לעומת טבליות בבליעה שצריכות לעבור דרך ארוכה במערכת העיכול.
בסופו של דבר לשמחתי לא נזקקתי לזריקות. הוקל לי מאוד לגלות בבדיקת הדם הבאה שעברתי, שרמות הוויטמין B12 שלי חזרו לרמה סבירה.
אמנם התחלתי כאמור ליטול תוסף של B12 באותה תקופה, אך עמוק בתוכי הרגשתי שבטווח הארוך לא יהיה נכון עבורי להסתמך רק על תוסף זה רק כדי להגיע לרמה תקינה של ויטמין חיוני שכזה. היו סיבות נוספות שגרמו לי להסיק שלפחות בשלב זה של חיי, התזונה הטבעונית פחות מתאימה לי לעומת סוגי תזונה אחרים.
לפני שהחלטתי לוותר על התזונה הטבעונית, ניסיתי למצוא מקורות חליפיים ואיכותיים מן הצומח לוויטמין 12. מצרפת לכם כאן קישור לאתר של מכון דוידסון שיספק לכם קצת מידע רלוונטי. לאחר תקופה קצרה שבה גם ניסיתי להגביר את צריכת הקטניות במקום מקורות חלבון מן החי, גיליתי שמערכת העיכול שלי באותה תקופה הייתה רגישה מאוד לקטניות, גם אם טרחתי להשרות אותן ואף השקעתי בהנבטתן. כיום, אגב, לאחר תקופה ממושכת של הימנעות מקטניות, וכנראה הודות לשיפור תזונתי כולל ושיפור במצב ה"פלורה" במערכת העיכול שלי, פחתה אצלי במידה מסוימת רגישות-היתר לקטניות. כעת הודות להשרייה ממושכת והנבטה, ובצירוף הוספת תבלינים סופחי גזים כמו ג'ינג'ר טחון והל טחון במהלך הבישול, מתאפשר לי שוב ליהנות מהקטניות הטעימות והבריאות. אני ממליצה בחום לצרוך גם תוסף פרוביוטיקה איכותי, או לפחות לשלב בתזונה שלכם מזונות פרוביוטיים כגון ירקות מוחמצים (כמו קימצ'י), כרוב כבוש, וכן גם יוגורטים פרוביוטיים איכותיים טבעיים, ללא תוספת של סוכר או חומרי טעם (יש גם יוגורטים מחלב קוקוס למי שטבעוני). ידוע לי שישנו גם מאכל מותסס בשם kefir שנחשב כעשיר בפרוביוטיקה, אך מעולם לא טעמתי אותו, אז אין לי רשמים לגביו נכון לעכשו.


בתקופה שבה התנסיתי בתזונה טבעונית, כבר די נמאס לי לסבול מהנפיחות המציקה בבטן כתוצר לוואי של מפגש הקטניות עם מערכת בעיכול העדינה והרגישה שלי. הגעתי להבנה שאני זקוקה בדחיפות למקור נוסף לחלבון בתזונתי, שאינו ממשפחת הקטניות, ושגם יהיה לי טעים לפחות כמוהן.
בסופו של דבר, לאחר לבטים רבים ולא פשוטים, החלטתי לחזור לאכול ביצים ומעט דגים. התנחמתי בכך שאכלתי בעיקר ביצים טריות שהטילו מעט התרנגולות שגידלנו באותה תקופה בלול חביב קטן בחצר הבית, אותן דאגנו להאכיל היטב בשרידי ירקות, פירות ומקורות סידן.
** הערת ביניים: נכון לכתיבת פוסט זה, כבר אין לנו יותר לול תרנגולות בחצר. לאחר כמעט שנתיים, כמות הביצים שהוטלו ירדה משמעותית וכמעט אפסית, למרות שהמשכנו להשקיע בתרנגולות את המיטב שיכולנו. בנוסף, הריח שפשט בחצר היה פשוט כבר בלתי נסבל, למרות תחזוקה הולמת. החלטנו למסור בצער רב את התרנגולות למגדל תרנגולות אחר שימשיך לטפל בהן במסירות.**
אחזור ואציין שאני מאמינה שכל אדם צריך לבדוק בעצמו, להתנסות עם מזונות שונים, ולגלות בניסוי וטעיה מהם המזונות שמועילים לגופו, ומהם אלה שמזיקים לו, או גורמים לו לתופעות שליליות כאלו או אחרות, כגון אלרגיות, רגישויות או תחושות פיזיות או מנטליות בלתי רצויות.

זמן מה לאחר שהחלטתי להפסיק עם התזונה הטבעונית, חזרתי לתזונה צמחונית. הייתי צמחונית לפני ההתנסות הטבעונית שלי, במשך קצת יותר משנתיים. אכתוב על התנסותי עם התזונה הצמחונית בפוסט הבא.
באותו שלב של חיי כשהתנסיתי בטבעונות, הבנתי שהגוף שלי פשוט מרוצה יותר כשאני אוכלת גם ביצים ודגים. גם לגבי מערכת היחסים המורכבת שלי עם מוצרי חלב עוד מגיל צעיר, אכתוב בעתיד פוסט נפרד.
אדגיש שאין לי שום התנגדות גורפת כלשהי לתזונה הטבעונית, או לכל סוג תזונה אחר. בדיעבד, לאחר התנסות והקשבה לגוף שלי ולצרכיו השונים כפי שאני מבינה אותם, ובהתאם לאורח חיי, הסקתי שטבעונות פחות מתאימה לי כדי להגיע לבריאות אופטימלית. אני בטוחה שישנם אנשים רבים שעבורם דווקא תזונה טבעונית היא נהדרת לשיפור בריאותם ואיכות חייהם, כשם שישנם אנשים שמשגשגים עם תזונה כזו או אחרת. ניסוי וטעייה הוא שלב הכרחי בעיניי, ובעיני מומחי בריאות רבים, כדי למצוא את ההתאמה הטובה ביותר לצרכי הגוף האינדיבידואליים והספציפיים שלנו, להגעה למטרות המאוזנות והבריאות שהצבנו לעצמנו, ולהגיע למצב שבו אנו מרגישים מעולה ושומרים על בריאות תקינה.
חשוב לי להבהיר שביצוע שינויים בתזונה, בעיקר אם מדובר בשינויים קיצוניים יותר, עדיף לעשות בהדרגה, ועדיף לאחר התייעצות עם אנשי מקצוע שצברו נסיון וידע בתחום. מאחר ובריאותכם יקרה לליבי, חיפשתי עבורכם ומצאתי את האתר הישראלי לטבעונות וצמחונות, שמכיל מידע מועיל ומהימן. לחצו על הקישור המצורף כדי להגיע למידע נוסף אודות B12 בתזונה טבעונית.

אני מקווה שנהניתם לקרוא את הפוסט. למי שמתעניין בתזונה טבעונית, תוכלו כאמור להיכנס לקישורים שצירפתי בגוף הפוסט בכדי לקבל מידע נוסף.
תוכלו לכתוב לי בתיבת התגובות (ניתן דרך אפליקציית wix החינמית), או למייל שלי yael4health@gmail.com . אשמח לקבל מכם הצעות לנושאים בריאותיים שתרצו שאחקור ואכתוב לכם עליהם בבלוג.
אם טרם נרשמתם לניוזלטר לקבלת עדכונים על פוסטים חדשים, אתם מוזמנים לעשות זאת בדף הבית של הבלוג, או בעמוד הפוסט הנוכחי.
אשמח שתשלחו קישור לפוסט לכל מי שלדעתכם יפיק תועלת ממנו ומבלוג הבריאות שלי.
נשתמע :)
תודה רבה!
כתבת מאוד יפה ו מעניין