אז מה בדיוק שובר צום בריאותי?!
- sweet&healthy
- 1 בספט׳ 2021
- זמן קריאה 3 דקות
בואו נעשה קצת סדר לגבי השאלה הנפוצה הזו...
כשרק התחלתי להתנסות בצום בריאותי לפני מספר שנים, לא הייתי בטוחה לגמרי לגבי כמה דברים. למשל: לא ידעתי בדיוק מה קורה בגוף כשהגוף יוצא ממצב צום. כיום אני יודעת שכל עלייה ברמות האינסולין בדם - שוברת צום. כאשר רמות האינסולין עולות, ואפילו מעט, הגוף עובר ממצב של שריפת שומן - למצב של אגירת שומן! די מרגיז, אני יודעת... בנוסף, לא ידעתי ששתיית מיץ לימון בתוך כוס המים בבוקר, אצל חלק מהאנשים, עלולה לשבור צום! בנוסף, ישנן גם משחות שיניים בעלות טעם מתקתק שעשויות אף הן להעלות מעט את רמות האינסולין בדם.
הדרך המדויקת והוודאית ביותר לברר מה שובר אצלכם צום ומעלה את רמות האינסולין בדם, היא כנראה לבדוק את רמות הסוכר בדם לפני ולאחרי צריכת "הגורם החשוד". בשלב זה אני ויתרתי על בדיקה זו, ואני מעדיפה "ללכת על בטוח" ולהסתפק בשתיית מים, תה ירוק או חליטת צמחים ללא כל המתקה (אני נמנעת גם משימוש בממתיקים מלאכותיים. הטעם המתוק עצמו מעלה את אצל רבים את האינסולין ומשדר לגוף שמזון עומד להגיע).
כאמור, אחת השאלות הנפוצות ביותר בהקשר לצום בריאותי היא – מה בדיוק מוציא את הגוף ממצב של צום? אצל המומחים בתחום הדיעות חלוקות...
ראשית, אבהיר קצת יותר מהם המאפיינים של מצב צום בגוף (fasted state):
· רמות אינסולין נמוכות, שבין היתר מאפשרות הגעה למצב של שריפת שומן (במקום מצב של אגירת שומן בעת רמות אינסולין גבוהות). לשם הבהרה, אינסולין מופרש לזרם הדם כאשר ישנה עלייה ברמת הגלוקוז בדם. מצב זה מתרחש בעיקר לאחר ארוחה, ולכן האינסולין מכונה גם הורמון השובע.
· רמות מוגברות של גלוקגון, שהוא ההורמון הקטבולי העיקרי של הגוף, כאשר תפקידו העיקרי להעלות את ריכוז הגלוקוז וחומצות השומן בזרם הדם.
· רמות תקינות של גלוקוז (סוכר) בדם.
· שריפה מואצת של שומן.
· ייצור מוגבר של קטונים. אלה נוצרים מפירוק מהיר של חומצות שומן. חומצות שומן משתחררות מתאים אוגרי שומן ומתפרקות במהירות לקטונים. התהליך הזה מתרחש במצבים של רעב.
בואו נתחיל דווקא ממה שלא שובר צום לדעת מרבית המומחים:
· לגבי מים כמובן ישנה תמימות דעים שמים אינם שוברים צום "רטוב" (צום "יבש" הוא יותר "אגרסיבי" לגוף, וכרגע אני "שומרת" אותו רק ליום כיפור...בייחוד במדינה החמה שלנו קל מאוד להתייבש ללא צריכת נוזלים כלל).
· תה ירוק: מגביר את הקצב המטבולי.
· תה מחליטות צמחים – להקפיד שלא הוסיפו לו ממתיק או חומר אחר כלשהו בעל ערך קלורי.
· תה שחור: כנ"ל, הוא בסדר כל עוד לא נוסיף לו ממתיק או חלב/ שמנת.
· קפה שחור.
· ממתיקים מלאכותיים, כגון סטיביה, סוכרלוז, אספרטיים, סכרין, סוכרי אלכוהול... אמנם רובם אינם מעלים את רמת הגלוקוז בדם ועל כן לא אמורים לשבור צום (לגבי סכרין וסוכלוז יש ממצאים סותרים). אישית אני ממש לא ממליצה להשתמש בהם שכן בסופו של דבר הם עשויים מכימיקלים ואינם בעלי ערך בריאותי לגוף.

מה כן שובר צום?
· כל מה שמכיל קלוריות.
· תוספת של חלב/ חלב דל לקטוז/ תחליף חלב צמחי (גם אם הוא לא ממותק)/ שמנת
· תוספת של סוכר/ ממתיק כלשהו כגון סוכר, דבש, סילאן, מייפל, אגבה, מולסה, ...
· מיצי פירות או מיצי ירקות
· תוספת של חמאה/ גהי/ שמן קוקוס/ m.c.t
· מיץ לימון (ישנן טענות מנוגדות לגביו)
· ג'ינג'ר/ קינמון/ הל ולמעשה כמעט כל תבלין אחר (גם כאן יש טוענות מנוגדות)
· חומץ תפוחים (apple sider vinegar)
· ציר מרק עצם (bone broth)
· שייק פרוטאין (אבקות חלבון)
· תוספי מזון – אמנם חלקם בעלי ערך קלורי זניח, אך יחד עם זאת את חלקם הגדול מומלץ שלא ליטול על קיבה ריקה... לכן עדיף ליטול את תוספי המזון שלכם במהלך "חלון" האכילה לאחר ארוחה. לגבי תרופות מרשם יש להתייעץ עם רוקח או רופא.

כפי שניתן לראות, ידע הוא כוח. אם ניערך מראש ונרכוש ידע, נוכל להצליח ליישם צום לסירוגין בסדר היום שלנו מבלי "לשבור" את הצום בטעות, ואף לבחור במזונות הנכונים שעדיף לאכול בסיום הצום כדי להגיע לתוצאות הרצויות לנו.
שתפו אותי – מה תעדיפו לאכול בארוחה שמסיימת את הצום לסירוגין שלכם ופותחת את חלון האכילה? איך אתם מרגישים במהלך שעות הצום? איך אתם מרגשים לאחר שאכלתם? האם, כמוני, אתם חווים הנאה גדולה יותר מהמזון, בשילוב שובע נעים, בייחוד לאחר צום?
שתפו בתיבת התגובות, או כתבו לי למייל yael4health@gmail.com
Комментарии