תנגודת אינסולין- מה זה, מהם סימני האזהרה וכיצד ניתן להימנע ולטפל
- sweet&healthy
- 15 בנוב׳ 2021
- זמן קריאה 5 דקות
אשתף אתכם שלפני מספר חודשים גיליתי בבדיקת דם שגרתית שרמות הגלוקוז שלי קצת גבוהות... זו הייתה תזכורת שעליי להקפיד עוד יותר על התזונה שלי, שכן לאחרונה אכן נטיתי לעיתים לאכול יותר מתוך אכילה רגשית, שכללה גם פחמימות פשוטות ומתוקים, קצת יותר מהרגיל. כן, הסטרס משפיע על כולנו, ולי הוא גורם בין היתר גם לנשנש יותר לאורך היום, ובדרך כלל ממאכלים שנחשבים פחות בריאים. מודעות לעניין היא צעד ראשון וחשוב. ידע מהימן אודות תזונה בריאה אף הוא חיוני. זו אחת הסיבות שהחלטתי ליצור את בלוג הבריאות הזה לפני כמעט שנה וחצי, כחלק מהמסע האישי שלי לאורח חיים בריא יותר. לאלו שחדשים כאן, אציין שזהו בלוג אישי שבו אני חולקת עם כל מי שמעוניין לשפר או לשמר את בריאותו, במידע מהימן ממקורות מידע מקצועיים, אודות אורח חיים בריא. בלוג שמתובל גם בחוויות וההתנסויות האישיות שלי בדרך לחיים בריאים.
נחזור לבדיקות הדם התקופתיות שעשיתי. רמות הגלוקוז הגבוהות מהרגיל הזכירו לי גם את האיזון החשוב בין גנטיקה וסביבה. הפן הגנטי אינו גזירת גורל! אימי סובלת מסכרת כבר שנים רבות, בנוסף למספר בעיות בריאותיות נוספות. מידע זה אודות בריאות הוריי (וגם הסבים והסבתות) עוזר לי מראש להישמר ולהשתדל עוד יותר להקפיד על תזונה בריאה ואורח חיים בריא. לדעתי גם כיום התזונה שלי עדיין אינה לגמרי "מושלמת" עבור צרכי גופי לשם הגעה לבריאות אופטימלית. יחד עם זאת, היא הרבה יותר טובה מהתזונה שלי במהלך שנות העשרה עד שנות ה-20 וה-30 לחיי. כן, לאורך כ-3 עשורים בחיי התזונה שלי לא הייתה ממש "מזינה ואופטימלית", אם נית. תמיד יש מקום לשיפור. לעיתים "החיים" והשגרה המבורכת גם קצת מפריעים לנו: לפעמים נכנעים לפיתויים טעימים ולא בריאים, לפעמים ממשיכים לאכול עוד ועוד מהמזון הטעים מבלי להיות קשובים לחלוטין למנגנון הרעב והשובע של הגוף. לא תמיד יש לנו מספיק מוטיבציה להתמיד ולהקפיד... אבל! אם מחד לא נוותר לעצמנו לחלוטין, ומאידך גם לא נשקע ברגשי אשמה מיותרים - תמיד נוכל לשפר את התזונה ואת יחסנו לפעילות גופנית סדירה. אל ייאוש :)
במסגרת חקירתי האישית בשנים האחרונות אודות עולם הבריאות, נתקלתי לא פעם במונח "תנגודת אינסולין" (Insulin Resistance). מסתבר שזו תופעה מאוד נפוצה. הרבה יותר נפוצה ממש שחשבתם!
לאחר שביררתי ממספר מקורות מידע מהימנים מהם הסימנים לתנגודת אינסולין, חשבתי לעצמי שבהחלט ייתכן שהייתה לי תנגודת אינסולין כבר שנים, עוד מאז שהייתי ילדה! בתקופת הילדות שלי היו לי כמעט את כל הסימנים של תנגודת אינסולין. לא מפתיע, בשל העובדה שבתור ילדה ונערה בחרתי לאכול בעיקר מאכלים עתירי פחמימות ריקות והמון ממתקים. בהחלט יכול להיות שתופעה זו של תנגודת אינסולין היא אחת הסיבות שגם לי קשה להיפטר לחלוטין משומן בטני עודף ולהגיע לבטן החטובה הנכספת. האמינו לי - אני עובדת על חיזוק שרירי הבטן שלי במסגרת אימונים ביתיים, עם תרגילים מעולים שאכן מחזקים אותם, ולאו דווקא רק בעזרת כפיפות בטן קלאסיות, שלעיתים גורמות לכאבי גב. עלינו להבין שעדיין לא ניתן לראות את שרירי הבטן החמודים שאנו בונים במהלך אימונים, מבלי החלק המורכב יותר בתהליך - להיפטר גם מחלק ניכר משכבת השומן המיותר שמכסה אותם. לא סתם מומחי בריאות טוענים שבתהליך של חיטוב הגוף, לפעילות הגופנית (- המאוד חשובה לבריאות והכרחית גם לחיטוב בריא!) יש השפעה של כ-20%, בעוד שלתזונה יש השפעה של כ- 80%.
אם כך, יש להתנגד לתנגודת האינסולין! זה עשוי לקחת זמן: לפי מומחים מעולם הבריאות, בין 6 חודשים לשנה, אך זה אפשרי. אז יש תקווה :)

מהי תנגודת אינסולין (Insuline Resistance), וכיצד ניתן לתקן מצב זה ולהימנע מסכרת?
לפני שנגיע לדרכים בהן ננסה להיפטר מתנגודת האינסולין, הגיוני שעלינו קודם לשאול ולהבין מה זה בדיוק "תנגודת אינסולין"?
אינסולין הוא הורמון שמיוצר בתאי הבטא בלבלב, שתפקידו להעביר מזרם הדם אל תאי הגוף סוכר (גלוקוז) שמקורו בתזונה ובייצור פנימי בכבד – וזאת במטרה שהתאים ישתמשו בסוכר כמקור אנרגיה.
באופן נורמאלי, כשרמות הסוכר בדם עולות – הלבלב מפריש אינסולין במטרה לקדם ירידה ואיזון ברמות הסוכר. ללא אינסולין, הסוכר מתקשה להיכנס לתאים, מצטבר ברמות גבוהות דם, וכתוצאה מכך מתפתחת מחלת הסוכרת ועלולים להתפתח סיבוכי סוכרת.
במצב של "תנגודת לאינסולין" המכונה גם 'עמידות לאינסולין', תאי הגוף לא מגיבים היטב להורמון האינסולין או מפתחים עמידות כלפיו, וכך למעשה "מתנגדים" לפעולתו, וכתוצאה מכך התאים לא סופגים סוכר. במצב זה, הלבלב מייצר כמויות גבוהות יותר של אינסולין כדי לסייע לסוכר להיכנס לתאים – ורמות האינסולין בדם עולות, מצב רפואי הקרוי 'היפראינסולינמיה' (Hyperinsulinemia).
כל עוד הלבלב מייצר מספיק אינסולין כדי להתגבר על התגובה החלשה של התאים לאינסולין – רמות הסוכר בדם ישארו במצב מאוזן, אולם עם הזמן כמויות האינסולין שמייצר הלבלב על רקע התנגודת לאינסולין כבר אינן מספיקות לצורך פיצוי על הירידה בהכנסת סוכר לתאי הגוף ולצורך איזון רמות הסוכר בדם, ומתפתחת עלייה ברמות הסוכר עד כדי סוכרת סוג 2.
תנגודת לאינסולין היא מצב שמאפשר להבחין בין סוכרת סוג 2 לבין סוכרת סוג 1, שמאופיינת אף היא ברמות גבוהות של סוכר בדם – אולם על רקע שיבוש בפעילות תאי בטא בלבלב, כתוצאה מפעילות של מערכת החיסון כנגדם, מה שמוביל להרס תאים אלה ולחוסר יכולת של הגוף לייצר די אינסולין עד כדי הפסקה מוחלטת בייצורו.
סימנים שעשויים לרמז על תנגודת אינסולין:
צמא מוגבר.
השתנה מרובה.
תחושת נימול ודקירות בקצוות הגוף (בעיקר באצבעות כפות ידיים ורגליים).
כתמים אדומים כהים על העור, בעיקר באיזור בתי השחי והצוואר.
תחושות רעב לאחר ארוחה.
זיהומים מרובים והחלמה איטית של פצעים.
גורמי סיכון להתפתחות תנגודת לאינסולין:
מחקרים מצביעים על מספר גורמי סיכון להתפתחות תנגודת לאינסולין או להחמרתה, ובכללם:
השמנת יתר – בראש ובראשונה, משקל עודף מעלה את הסיכון לתנגודת לאינסולין, וככל שהגוף צובר יותר שומנים עודפים – כך גדל הסיכון להתפתחות תנגודת לאינסולין. הקשר בין השמנה לתנגודת לאינסולין הוא שמסביר את הקשר ההדוק בין השמנה לסוכרת שתועד בעבודות רבות. בין השאר, עבודות זיהו כיצד תאי שומן מובילים להתפתחות עמידות לאינסולין במנגנונים שונים. חוקרים אמריקאים זיהו ב-2011 כי תאי שומן פוגעים בפעילותו של אנזים שמנתב את הכנסת הסוכר לתאים.
השמנה בטנית – גם כשמדד ההשמנה BMI תקין, השמנה ביטנית מהווה גורם סיכון לתנגודת לאינסולין. מחקרים העלו כי שומן ביטני מוביל להפרשת הורמונים שמשפיעים על דלקתיות ועשויים להוביל לעמידות לאינסולין.
גורמי סיכון נוספים שכלולים בתסמונת המטבולית (מעבר להשמנה ביטנית), כגון יתר לחץ דם ורמות חריגות של כולסטרול בדם – קשורים אף הם בסיכון מוגבר לתנגודת לאינסולין.
גיל מבוגר – ובעיקר גיל 45 ומעלה.
גנטיקה: קרוב משפחה מדרגה ראשונה שאובחן עם סוכרת.
עישון סיגריות. השפעות הניקוטין והחומרים הנוספים בסיגריה על העלאת רמות הטריגליצרידים בדם וירידה ברמות הכולסטרול הטוב מסוג HDL – מובילות לעלייה בסיכון להתפתחות תנגודת לאינסולין.
תזונה לא בריאה וצריכה גבוהה של שומנים, בעיקר שומן שמקורו מהחי – כגון בשר אדום, בעיקר כזה שאינו מאיכות גבוהה (not grass-fed beef).
חוסר בפעילות גופנית סדירה.
היסטוריה של מחלות לב וכלי דם, לרבות התקפי לב ושבץ מוחי – מעלה את הסיכון לתנגודת לאינסולין, וזאת לצד הסיכון הקיים לאנשים עם תנגודת אינסולין לפתח מחלות לב וכלי דם, כלומר קיים קשר הדדי.
הפרעות שינה עשויות להוביל להתפתחות תנגודת לאינסולין, ובעיקר דום נשימה בשינה. זאת בשל פעילות יתר של מערכת העצבים הסימפתטית על רקע ריבוי הפסקות נשימה בשינה, שינויים בפעילות הציר המקשר בין ההיפותלמוס במוח להפרשות הורמונים מבלוטת יותרת המוח ומבלוטת יותרת הכליה ועלייה ברמת הדלקתיות בגוף.
מחלות אנדוקריניות: מחלות מסוימות שקשורות בשיבוש הפרשה של הורמונים עלולות להוביל לתנגודת לאינסולין.
בקרב נשים, היסטוריה של סוכרת היריונית (סוכרת שהתפתחה בהיריון).
בקרב נשים, היסטוריה של שחלות פוליציסטיות.
כעת, במידה וזיהינו אצלנו את הסימנים לתנגודת אינסולין, והבנו מי נמצא בסיכון (כנראה שמרבית האוכלוסיה בתקופה זו...), כדאי מאוד שננסה לטפל בעניין! אף אחד מאיתנו לא רוצה סיבוכים בריאותיים...
הנה מספר הצעות לפעולות שיכולות לעזור לנו להיפטר מתנגודת אינסולין:
תזונה דלת פחמימות. כתבתי כמובן פוסט אודות נושא זה ואודות סוגים שונים של תזונה דלת פחמימות.
שילוב צום לסירוגין בשגרת היומיום, ומידי פעם גם צומות ארוכים יותר של כ-24 שעות. כתבתי סדרת פוסטים אודות צומות בריאותיים. הנה הפוסט על צום לסירוגין, ועוד פוסט על יתרונותיו של צום לסירוגין.
פעילות גופנית עצימה כגון h.i.i.t ואימוני התנגדות resistance workouts, עם או בלי משקולות. גם בנושא גם כתבתי סדרת פוסטים. הנה הפוסט שמתמקד באימוני עצימות גבוהה הנקראים גם h.i.i.t.
הפחתת רמות סטרס. ברור שכתבתי פוסטים גם על נושא הסטרס! הנה פוסט ההמשך בנושא חשוב זה.
שיפור איכות השינה והקפדה על "הגיינת שינה"/ הרחבתי על מושג זה בפוסט חשוב שכתבתי אודות שינה והשפעתה על המשקל שלנו. מומלץ בחום לקרוא גם אותו.
אם אתם מעוניינים לשמוע הסבר מפורט יותר אודות תנגודת אינסולין וכיצד ניתן לזהות אותה, צפו בסרטון הבא.
אם אתם רוצים לצפות בסרטון שמסביר יותר בפירוט כיצד להוריד רמות אינסולין, לחצו על הסרטון הזה.
אם אתם רוצים עוד הסבר מרופא כיצד לטפל בתנגודת אינסולין, ממליצה בחום לצפות גם בסרטון הזה.
אשמח לשמוע מכם - האם הגעתם למסקנה שכנראה התפתחה אצלכם תנגודת אינסולין? כדאי להיות מודעים לעניין ולטפל בכך בהקדם, כדי להימנע מבעיות בריאותיות בהמשך הדרך. אתם מוזמנים לכתוב לי למייל yael4health@gmail.com
תוכלו גם לבקש במייל שאחקור ואכתוב פוסטים נוספים אודות נושאים בריאותיים שמעניינים ומעסיקים אתכם.
נשתמע :)
Comments