מה זה "מיינדפולנס"?
- sweet&healthy
- 20 ביולי 2020
- זמן קריאה 4 דקות
קשיבות לרגע כדרך חיים
אשתף אתכם שבפעם הראשונה שבה נתקלתי במושג המעניין "מיינדפולנס" הייתה כשחיפשתי ביוטיוב סרטונים של דמיון מודרך, במטרה להתנסות ולתרגל מדיטציית בוקר. רבים המליצו לי להתחיל את היום עם מדיטציית בוקר, כדי לפתוח אותו ברוגע, בקצב איטי ושקט, ותוך הקשבה פנימית. כל הממליצים הרבים והטובים טענו שזה יעשה פלאים להרגשה האישית שלי ולגישה הכוללת לחיים. בחיי, כמה שהם צדקו!

איני יכולה לומר שכבר בנסיון הראשון של מדיטציה חשתי הבדל מהותי. ממש לא.
הדבר דורש הרבה תירגול וחזרתיות. צריך התמדה ועקביות (בעצם כמו כמעט בכל תחום בחיים, אם חושבים על זה רגע...), אבל זה בהחלט שווה את זה!
במהלך תקופה ארוכה שבה התנסיתי במדיטציות שונות המשלבות דמיון מודרך, ובהדרגה התחלתי לחוש בתועלת הרבה שלהן עבורי. הפקתי ממש הנאה צרופה מהזמן השקט והפרטי על הבוקר (- אני ממליצה בחום לקום לפני ששאר בני הבית מתעוררים, כדי להימנע מהסחות דעת).
כאמא ל-4 ילדות מתוקות ופעילות, אני עדיין מפיקה הנאה רבה מאוד מהזמן הפרטי והשקט שלי בשעות המוקדמות של הבוקר. הזמן הזה בהחלט פותח לי את היום בצורה חיובית ונעימה, ומאפשר לי להתעורר לאט ובקצב שלי. השילוב המוצלח של מדיטציה שנמשכת כ-10 דקות, ואחריה מתיחות יוגה במשך לפחות 10 דקות נוספות (ורצוי יותר...) - עובד לי מצויין!
כך אני יכולה להוריד רמות סטרס, להעיר את שרירי הגוף התפוסים בצורה עדינה ונעימה, ולהגיע לרגיעה מבורכת. אם נשאר זמן גם ליהנות מכוס תה ירוק - עוד יותר טוב! :)


כמובן שאפשר ליהנות מגישת המיינדפולנס לאורך כל היום ולא רק בבקרים! ובכל זאת, לדעתי פתיחת היום בתירגול מיינדפולנס בהחלט משפרת משמעותית את המשך היום שלנו.
בימים שבהם אני בוחרת לקום מאוחר, בהחלט חסר לי השקט והרוגע, הזמן הנפלא הזה שמוקדש אך ורק לעצמי. אני אכן משתדלת למצוא מתישהו במהלך היום קצת זמן לשבת על מזרון היוגה, לשים אזניות, להאזין לדמיון מודרך, ולאחר מכן לעשות לפחות קצת מתיחות יוגה קלילות, בכדי להעיר ו"לשמן" קצת את שרירי ומפרקי הגוף.
ככל ששמעתי יותר את המונח "מיינדפולנס" הסתקרנתי עוד ועוד, ולבסוף החלטתי לחקור יותר לעומק אודות גישת המיינדפולנס. גיליתי שזה לא רק עוד סוג של מדיטציה, אלא ממש דרך חיים!

אז מה זה בעצם מיינדפולנס אתם שואלים? בפשטות, המשמעות בעברית היא קשיבות מלאה לרגע הנוכחי, תוך קבלה של כל מה שעולה.
לרבים מאיתנו ישנה נטייה לעבור חיים שלמים כשהם על מצב "אוטומט", מעין "sleep walking". הם מתמקדים מרבית הזמן במחשבות על העבר או על העתיד, ושוכחים לפעמים לחיות ברגע, בהווה. זה מה שהמיינדפולנס מייצג – התמקדות ב"כאן ועכשיו". בתחושות הפיזיות, ברגשות, במחשבות, בעשייה. להיות כל כולנו בתוך הרגע.
שיטת המיינדפולנס מביאה להתבוננות שונה על המציאות. היא עוזרת לנו להיות ערים לרגע כפי שהוא, ולקבל אותו כפי שהוא. בלי שיפוט מיותר.
הרי כשאנו מתמקדים באירועי העבר, אנו נתקעים עם החרטות או החוויות, טובות או פחות, אך מפספסים את כל מה שאנו חווים בהווה.
בדומה לכך, כשאנו עסוקים מרבית הזמן בתכנונים, תהיות ומחשבות על העתיד, שוב, אנו שוכחים ליהנות גם מההווה.

אין הדבר אומר חלילה שעלינו לזנוח את כל התכנונים, לא להיערך לעתיד לבוא, ולא לטפח את השאיפות והמטרות שלנו. אין זה אומר גם לוותר על זכרונות וחוויות עבר ולהפיק לקחים מהן. לא ולא! הכוונה היא פשוט להשתדל שלא לשהות בעבר או בעתיד כל זמננו! עלינו לזכור לשלב בחיינו גם הנאה מהרגע, תוך תשומת לב מלאה ואמיתית לתחושות חיצוניות ופנימיות כאחד.


דרך יעילה להתמקד ברגע, היא באמצעות מיקוד בנשימות שלנו ובתחושות הגוף ברגע נתון. אם נתמיד בכך, נבחין פעמים רבות שעד עתה הנשימה שלנו הייתה שטחית יחסית ולא עמוקה, נבחין גם שאנו חווים כעת יותר שלווה, יותר חמלה ויותר אהבה כלפי עצמנו וכלפי אחרים, יותר תבונה.
נבחין גם שאנו פחות שיפוטיים ופחות כעוסים או מתוחים. הנשימות העמוקות והאיטיות, בשילוב הקשיבות לרגע הנתון, הם בעל השפעה חיובית מיידית.

כשאנו מתנסים במדיטציה חופשית או דמיון מודרך מובנה יותר, ננסה לא להיסחף לשיפוטיות עצמית. לא נשאל את עצמנו לעיתם קרובות: "האם הצלחתי במדיטציה? או שמא מחשבותיי נדדו?" גם אם הן נדדו – זה בסדר! עצם העצירה והישיבה לשם תירגול הקשבה פנימית – זו המטרה. מנסיון אישי, זה אפילו די ממכר... תחושת הרוגע הנפלאה שמתפשטת באיברים, השקט הפנימי - לעומת רעשי רקע מציקים וכמעט בלתי פוסקים, שבלית ברירה לעיתים נעשינו כבר אדישים לקיומם.

שיטת המיינדפולנס היא כמובן לא תרופת פלא, אך היא בהחלט עשויה לעזור לנו לשפר את הבריאות שלנו, הפיזית והרגשית כאחד. כשהתודעה שלנו ממוקדת בהווה, בדרך כלל גם הגוף יחוש חיוני יותר, והנשמה שלנו תחוש משמעות אמיתית ועמוקה יותר.
שיטת הקשיבות מסוגלת גם להגדיל את יכולת ההכלה שלנו לחוויות חיינו, חיוביות או שליליות. כך גם הדברים ה"פחות נעימים" יכולים להיות מוכלים, בהבנה עמוקה ש"גם זה יחלוף".

התגובות שלנו לאירועי החיים יהפכו ליציבות יותר, ויעזרו לנו לבחור באיזה הלך רוח אנו מעדיפים לשהות מרבית זמננו. תתחיל להתפתח בנו יכולת האיזון וראיית הדברים בפרופורציה. כשאנו חוקרים ולומדים את התודעה שלנו, נוכל לחוות את החיים בצורה נקיה ומאוזנת יותר, במקום לחיות ב"רכבת הרים" רגשית ומחשבתית.

חיפשתי ומצאתי לכם שני סרטוני מדיטציית מיינדפולנס: האחד באורך 5 דקות והשני באורך כ-8 דקות. בחרתי שני סרטונים בכדי לתת לכם להתנסות ולעזור לכם למצוא אחד שתתחברו אליו יותר. מומלץ להשתמש באזניות, לשבת במקום שקט ולעצום עיניים. בעזרת האזנה לסרטונים הקצרים תוכלו לתרגל כמה דקות של קשיבות לעצמכם. גם אם בפעמים הראשונות תתקשו לרוקן את הראש ממחשבות - זה בסדר גמור! בלי שיפוטיות - זוכרים?
אז מה דעתכם על גישת "הקשיבות לרגע"? איך תנסו לשלב את המיינדפולנס בחיי היומיום שלכם? אשמח שתשתפו אותי כאן בתגובות.
תוכלו גם לכתוב לי למייל yael4health@gmail.com
נרשמתם כבר לניוזלטר כדי לקבל עדכונים חשובים? עוד לא?? למה אתם מחכים? תיבת רישום נמצאת בתחתית עמוד הפוסט ובדף הבית.
הפוסט הבא יעסוק באכילה מתוך מיינדפולנס. בהחלט יש למה לחכות :)
מיכלי, נשמע שאכן תירגול מדיטציות הועיל לך מאוד גם פיזית וגם נפשית. מעולה! אם הן עזרו לך- אולי כדאי לך לשקול לחזור לתרגל אותן... זה יכול לשפר לך עוד יותר את איכות החיים, אז למה לא? אלה רק כמה דקות ביום... הכי כיף לפתוח את הבוקר עם מדיטציית דמיון מודרך- אני ממליצה בחום!
למרות שהפסקתי עם המדיטציות יכולה להעיד שאולי זה מה שעזר לי להצליח לשלוט קצת יותר על הגוף שלי בעקבות מחלתי שהיא נפשית בבסיסה והשפיעה לי על מערכת העיכול והגוף בצורה פיזית סבלתי כמה שנים עד שהצלחתי להגיע למצב שאני מרגיעה את עצמי ובעקבות כך את גופי ולא לחוש כל שבוע מחדש שאני חולה מאוד ומרותקת למיטה על כן אני ממליצה על השיטה הזו ועשיתי קורס בתחום אפילו
מאיה יקרה, אני ממש שמחה שמצאת תועלת בפוסט! כרגיל, אני משקיעה זמן רב ומחשבה רבה ביצירת כל פוסט עבור הקהילה המתהווה כאן. הפידבק מכם בהחלט נותן מוטיבציה להמשיך ולהשקיע.
יפה כתבת יעל ותודה על הסרטונים אני אשתמש בהם לרגיעה ומדיטציה