תזונה דלת פחמימות- איפה היית כל חיי?!
- sweet&healthy
- 23 בפבר׳ 2021
- זמן קריאה 3 דקות
התזונה שתעזור לנו להיפטר משומן בטני עיקש ומרעב בלתי פוסק!
בתקופת סגר הקורונה, רמות הסטרס שלי, ואולי גם שלכם, עלו לעיתים תכופות, בעיקר בשל חוסר הוודאות. מתי המצב הכפוי הזה, "שגרת הקורונה" הזו, תסתיים סופית כדי שנוכל לחזור לשגרה מבורכת??
הסטרס המתמשך הוביל אצלי להתרופפות מסוימת בהרגלי האכילה הבריאה שלי.
ליתר דיוק, הוא די מוטט אותם. מצאתי את עצמי פעמים רבות מנשנשת לאורך היום כולו וגם בשעות לילה מאוחרות. אכלתי דברים שבדרך כלל לא הייתי נוגעת בהם. "מזונות" שכאלה שבקושי אפשר להגדיר אותם כמזון אמיתי, מרוב שהם מתועשים. נפלתי חזק. התוצאות של האכילה הלא בריאה והלא מאוזנת כמובן לא איחרו לבוא: השמנה, חוסר שביעות רצון מהגוף, ותחושה של אנרגיה ירודה מאוד.

לאחר תקופה קצרה של באסה טוטאלית, לקחתי את עצמי בידיים והחלטתי לחזור לתזונה שבעבר התגלתה כמועילה ביותר למטרותיי ומתאימה לצרכי גופי. כוונתי לתזונה דלת פחמימות. לפני כשנה התנסיתי בסוג זה של תזונה (עוד לפני שהתנסיתי בתזונה הקטוגנית), והתמדתי בה עד לאחר התפרצות הקורונה. במהלך תקופה זו חשתי שגופי משגשג. בקצרה, מדובר בתזונה עתירת חלבונים איכותיים ושומנים בריאים, אך דלה בפחמימות פשוטות. עדיף כמובן להתמקד במזונות אמיתיים ולהתרחק ממזונות מעובדים ומתועשים מידיי. עדיין אכלתי פחמימות, אך השתדלתי שהן יהיו בעיקר פחמימות מורכבות ממקור איכותי, כמו בטטות, בננות, תפוחים ירוקים, קטניות ועוד.
בדרך כלל אכלתי פחמימות רק בשעות הערב, מאחר ולמדתי כי אכילתן בשעות הערב עשויה לשפר את איכות השינה. מזכירה לכם שמומלץ לסיים אכילה לפחות שעתיים לפני השינה! זאת בכדעל אפשר לגוף ללסיים את פעולת העיכול לפני שעולים לישון. כך מתאפשר לגוף "להוריד הילוך" ולהיכנס לרגיעה לקראת השינה. בערבים שבהם איני מקפידה על כלל זה, אני בהחלט מבחינה בהשפעה השלילית על איכות השינה שלי.
בתקופה בה התמדתי בתזונת דלת פחמימות, הבחנתי ברמות אנרגיה גבוהות יותר ושריפת שומן גוף יעילה יותר. הפעם אני מתכננת להתמיד בתזונה זו, מבלי לתת לקורונה או לכל דבר אחר להסיט אותי שוב משיפור התזונה ואיכות החיים שלי 😊
חשוב להבהיר שפחמימות אינן אויב מושבע עבור כל האנשים (בהמשך הפוסט אפרט למי ממש כדאי להוריד את כמות צריכת הפחמימות היומית).
הפחמימות הן לא "השטן"! יש להן גם יתרונות חשובים לגופנו. לכן בחרתי שלא להמשיך לאכול תזונה קטוגנית, שהיא כמעט נטולת פחמימות לחלוטין.
בואו נכיר קצת את הפחמימות: הן מספקות לגוף אנרגיה זמינה ומהוות מקור "דלק" עיקרי לגופם של אלו שצורכים אותה בקביעות. קיימים מאגרי פחמימות בשרירים ובכבד (גליקוגן). כדי לתחזק בגוף פחמימות, שמתפרקות בגוף לסוכר, הגוף מפריש אינסולין בדם. הפחמימות מפעילות אפקט של הירגעות, הקשורה למערכת הפרא-סימפתטית המרגיעה (מערכת מקבילה למערכת הסימפתטית המפעילה את מנגנוני "הילחם/ ברח/ קפא" בתגובת הגוף בעת לחץ, איום קיומי וסטרס). הפחמימות משפיעות על שיפור מצב הרוח. נראה שזו אחת הסיבות שהן כל כך ממכרות...
הפחמימות מפעילות במוח מנגנוני התמכרות, בדיוק כמו הסוכר הלבן.
יש כמובן הבדל בין פחמימות פשוטות, כמו סוכר, קמח לבן וממתקים למיניהם, לבין פחמימות מורכבות, כגון דגנים מלאים, בטטות, וקטניות. אם כן, יש להפעיל שיקול דעת כמה פחמימות לאכול במהלך היום, ואיזה סוג.
בין יתרונותיה של תזונה דלת פחמימות:
1. הורדת רמות אינסולין: פחמימה נוטה "להקפיץ" את רמות האינסולין בדם.
2. הפחתת תחושות רעב: צריכת חלבונים ושומנים בריאים נוטה להביא לתחושת שובע, בניגוד לפחמימות שמעוררות חשקים להמשיך ולאכול עוד מהן ("קרייבינג").
3. יתרון מטאבולי: בתזונה דלת פחמימות יש בד"כ שיפור בחילוף החומרים, שכן כאמור רמות האינסולין לא מזנקות מעלה, וכך מתאפשר לגוף להישאר לאורך זמן רב יותר במצב של שריפת שומן, במקום "להיתקע" במצב של אגירת שומן כשרמות האינסולין בדם הן גבוהות.
4. הפחתת התמכרויות למזון: פחמימות כאמור נוטות לעורר תשוקה לאכילת יתר. בהיעדרן מהתזונה היומית, יש פחות נטייה להשתוקק למזונות לא בריאים.
5. איזון הורמונלי טוב יותר: תזונה דלת פחמימות מן הסתם תהיה עשירה בשומנים בריאים. השומנים חיוניים לשם ייצור הורמונים בגוף ולשם שמירה על רמות תקינות ומאוזנות שלהם.
באילו מוצרי מזון יש די הרבה פחמימות?
· דגנים, גם מלאים.
· קטניות.
· פירות.
· מוצרי חלב ניגר וגבינות רכות, שלא הוצא מהן הלקטוז.
· סוכר לסוגיו, דבש, מייפל, סילאן, עמילן תירס, סירופ אורז ודומיהם.
באילו מוצרי מזון כמעט ואין פחמימות?
· מוצרי בשר ועוף.
· דגים.
· ביצים.
· גבינות קשות.
· שמנים ושומנים.
· אגוזים וגרעינים – יש מעט פחמימות, ולכן כדאי לא להפריז בכמות.
למי ממש כדאי להוריד כמות פחמימות בצריכת מזון יומיומית?
· סכרתיים וטרום-סכרתיים.
· לסובלים מהשמנה בטנית, שלעיתים מעידה על סינדרום מטאבולי (בעיות בחילוף החומרים התקין של הגוף).
· לסובלים מכבד שומני.
· לסובלות משחלות פוליציסטיות.
· לאנשים עם תנודות גדולות ברמות הסוכר שלהם.
· לאנשים שמתקשים לשלוט בתחושות הרעב והשובע הפיזיות.
· לסובלים מאפילפסיה (כאן מומלצת בעיקר תזונה קטוגנית, כמובן עם ליווי וייעוץ רפואי נוירולוגי צמוד).
אתם מוזמנים להצטרף אליי ולנסות בעצמכם את התזונה דלת הפחמימות. אשמח שתשתפו אותי בחוויות שלכם מההתנסות שלכם בתזונה דלת פחמימות. תוכלו לכתוב לי בתגובות (ניתן דרך אפליקציית ויקס החינמית), או לכתוב לי למייל yael4health@gmail.com
בפוסט הבא אתייחס לסוגי תזונה ספציפיים שונים הנמצאים תחת "מטריית" התזונה דלת הפחמימות (התזונה הקטוגנית, למשל).
נשתמע :)
Comments