אכילה רגשית - אני??
- sweet&healthy
- 24 ביוני 2020
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 12 ביולי 2020
רגע של כנות - האם גם אתם נסחפים לעיתים לאכילה רגשית?
למען הכנות, אכילה במידה בהתאם לצרכי הגוף זה משהו שעדיין קצת קשה לי לפעמים. גם אני נסחפת לעיתים לאכילה רגשית. הרי כולנו בני אדם...

ממש לא מזמן, חזרתי הביתה די מאוחר מארוחה משפחתית גדולה. העייפות שלי החלה להתגבר. במהלך הארוחה הצלחתי אמנם לאכול בעיקר מהמאכלים שהגדרתי לעצמי מראש, ונמנעתי ממרבית המאכלים הפחות בריאים (אך טעימים...) שהוגשו בארוחה.
יחד עם זאת, באותה ארוחה משפחתית הרשיתי לעצמי לאכול ממש מעט ממאכל שנחשב בעיניי לא בריא במיוחד, אך אהוב מאוד עליי (זה היה רביולי קנוי, מתועש, שהוכן מקמח לבן, ממנו אני משתדלת להימנע מרבית הזמן).

הפעם השילוב בין העייפות הגדולה שלי לבין אכילת מעט הרביולי (שבדיעבד רק השאיר לי בפה חשק לעוד רביולי...) - היטו מבחינתי את הכף והכניעו אותי... לא התאפקתי. איך שהגעתי הביתה מצאתי בחזית ארון המטבח קופסת עוגיות גרנולה מתועשות שבעלי קנה משום מה, והתחלתי לנשנש מהן... עוד עוגיה, ועוד אחת, ועוד...

כמובן שהקיבה שלי כבר הייתה מלאה למדיי מארוחה המשפחתית, והעוגיות הקנויות שנשנשתי גרמו לתחושת מלאות מוגזמת ומאוד לא נעימה בבטן... וזה כמובן בנוסף לרגשי אשמה, שרק החמירו את הרגשתי הכללית. מסקנה: פתיחת קופסת העוגיות בהחלט הייתה טעות מבחינתי...

בואו נבחן את הסיטואציה ששיתפתי כאן: בהחלט יכולתי למנוע את האכילה הרגשית באותה שעת לילה מאוחרת, אם הייתי נערכת מראש בצורה טובה יותר.
למשל: יכולתי לוודא שלא אגיע רעבה מאוד לארוחה. יתכן גם שלא הייתי בוחרת באותו ערב לטעום מהרביולי השובב והמפתה, או לחילופין- יכולתי לשים לי בצלחת רק כמות קטנה שתספק את החשק לאותו מזון. היה הגיוני יותר מצידי כמובן גם לבחור לא להמשיך לאכול יותר, כשאני כל כך עייפה בשעת לילה מאוחרת, אלא במקום ללכת ישר למטבח, פשוט לגשת לצחצח שינים וללכת לישון! סביר מאוד להניח שבתסריט המועדף הזה, האכילה הרגשית הייתה נמנעת, ובעקבותיה גם התחושה הפיזית והרגשית הלא נעימה.
איך אומרים? לומדים מטעויות- (לפעמים...) 😊

לפעמים אנו אוכלים גם כשאנחנו לא באמת חשים רעב פיזי. רבים קוראים לזה "אכילה רגשית". לאכול את הרגשות שלנו. למלא בעזרת מזון את ה"ריק" או התחושות הלא נעימות שצפות באותו רגע. להתמכר להנאה הזמנית שבפעולת האכילה שהופכת לעיתים לאכילה כמעט בלתי פוסקת ובלתי נשלטת ("binge").
כשאנו שבויים של האכילה הרגשית, באותם רגעים אנו רק רוצים שלא תיגמר תחושת ההנאה הזו, המלאות, הסיפוק, והרוגע הרגעי שמתלווה לעיתים לטעם המזון בפינו.
אכילה רגשית מוגדרת כאכילה שאינה מבוססת על הקשבה למנגנון הרעב והשובע, ולמעשה תוך התעלמות מסוימת שלנו ממנגנון זה, שאף השתבש מעט לאחר תקופה ארוכה של חוסר הקשבה מספקת לגוף ולצרכיו.

במהלך חקירתי אודות אכילה רגשית, מצאתי קיצור בראשי תיבות שמתמצתות יפה את הסיבות הנפוצות ביותר לאכילה רגשית, והחלטתי לשדרג אותן קצת ולהוסיף בעצמי עוד כמה אותיות וסיבות חשובות. זכרו- מודעות לסיבות שלנו לאכילה רגשית היא השלב הראשון בהתמודדות איתן.



הגרסה המורחבת שלי לסיבות הנפוצות לאכילה רגשית:
ע- עייפות/ עצב
כ- כאב (רגשי בד"כ)/ כעס
ב- בדידות
ר- ריקנות (היעדר תחושת ערך- עצמי)/ רגשי אשמה
ו- ויתור לעצמי (מבחינת משמעת עצמית)
ש- שעמום/ שמחה והתרגשות
י- ייאוש
מ- מתח
אל דאגה! כולנו נילחם יחד ב "ע.כ.ב.ר.ו.ש.י.מ" המרגיזים האלה!

כחלק מההתמודדות עם התקפי אכילה רגשית, אני רוצה להציע לכם מתכון קליל למאכל שיפחית את התשוקה למתוקים לא בריאים. מדובר בפשטידה משביעה, מזינה ומלאה בכל טוב. היא ממש טעימה וגם קלה להכנה! אני מאמינה שאכילתה במהלך הארוחה שלכם תפחית משמעותית את החשק לאכילה רגשית של ממתקים ושטויות. יחד עם זאת, אני מזהירה מראש שסביר מאוד שלאחר אכילת החתיכה הראשונה, בהחלט תרצו עוד חתיכה מהפשטידה הטעימה הזו... :) וזה עדיף על זלילת ממתקים וג'אנק פוד שאינם משביעים או מזינים כלל!
הנה המתכון שלי לפשטידת ירק מזינה:
רכיבים:
2 כוסות של לקט ירקות מוקפא
2 כפות גדושות מיונז
4 ביצים
1/2 בצל גדול קצוץ ומאודה מראש
1-2 פרוסות גבינה צהובה/ גבינת גאודה קשה/ מוצרלה, או כל גבינה קשה שתבחרו- חתוכות
1/2 כפית כורכום טחון
מלח+ פלפל לפי הטעם
אבקת שום לפי הטעם
קורט בזיליקום מיובש טחון
אופן הכנה:
לאדות את הבצל הקצוץ מראש, ולהפשיר מעט במיקרו את הירקות המוקפאים.
בקערה לערבב היטב יחד את כל הרכיבים.
להעביר את הבלילה לתבנית אינגליש קייק (רצוי מסיליקון. אם אין- כדאי לרפד בנייר אפיה). ניתן לפזר מלמעלה עוד קצת קרעי גבינה קשה לבחירה.
לאפות בתנור שחומם מראש ב- 180 מעלות, במשך כ-30 דקות (תלוי בתנור שלכם), עד שהפשטידה מתמצקת ומזהיבה.
להניח לפשטידה להתקרר, ורק אז לחתוך.
בתיאבון!

אם כן, אכילה רגשית בהחלט מטרידה רבים מאיתנו.
בפוסטים הבאים אציג בפניכם דרכי התמודדות שונות, שיעסקו אף הם בהיבטים שונים הקשורים לאכילה רגשית.
אל דאגה, תחשבו חיובי! יש לי הרגשה שלאחר קריאת הפוסט הבא שאעלה בנושא, יהיה לכם קצת יותר קל להיערך מראש ולמנוע לפחות חלק מהתקפי האכילה הרגשית.
בינתיים, אשמח שתשתפו אותי- מה מבין הסיבות שפירטתי בפוסט גורם לכם יותר לאכילה רגשית?
אילו סוגי מזונות אתם נוטים לאכול יותר במהלך אכילה רגשית?
באיזה שלב אתם נעשים מודעים לה?
מה אתם עושים באותו רגע?
איך תוכלו להתמודד טוב יותר עם בעיה זו, כעת לאחר שקראתם את הפוסט?
אם עדיין לא עשיתם זאת, מהרו והירשמו לניוזלטר (תיבת הרישום - בדף הבית), כדי שתקבלו עדכון ממני במייל כשאעלה לבלוג פוסט חדש.
נשתמע בקרוב :)
אני לא חושבת שאני אוכלת משעמום או מדחף ריגשי נכון אוכל אהוב וטעים משמח אותי אבל אני אאכל רק כשאני ארגיש רעב אך לפעמים אני הייתי אוכלת "בכוח" כי צריך כי זה חלק מהישרדות בחיים בדגש על השנים שהייתי ממש חולה ובקושי אכלתי וירדתי בעקבות זאת 34 ק"ג ה"דיאטה" הכי נוראית שהייתה לי
תודה לך אפרת על הפרגון! אני שמחה מאוד שמצאת את הפוסט מועיל :)
פוסט חשוב ומעניין!! בייחוד בימים אלו בהם עקב משבר הקורונה העולמי אנשים רבים חווים תחושות קשות של חרדה, פחד קיומי, קשיים כלכליים, קושי במציאת מסגרות לפריקת מתחים כמו חדי כושר וכן הלאה וה'עכברושים' מתרוצצים...תודה רבה על כתיבה קולחת ועל שפע עצות וטיפים להתמודדות🙏
לגבי הפשטידה הכנתי אותה היום לארוחת צהריים יצא מושש תודה על המתכון המוצלח הכנתי חזה עוף ליד .
הכל בסדר :) כל אדם ודיעותיו, בהתבסס על נסיון חייו עד כה. כנראה את עדיין לא במקום רגשי שמאפשר לך להיפתח לאפשרויות נוספות לגבי שיפור בריאותך. אני והבלוג שלי נהיה כאן כשתרגישי שאת מוכנה ורוצה לנסות ליישם לפחות חלק מדבריי בפוסט.