הקשבה למנגנון הרעב והשובע ואכילה במידה
- sweet&healthy
- 29 ביוני 2020
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 12 ביולי 2020
6 עצות מועילות שיעזרו לנו לתרגל אכילה במידה
בפוסט הקודם עסקנו בנושא החשוב והטעון של אכילה רגשית . אם עדיין לא קראתם אותו, או אם אתם רוצים לרענן את זכרונכם, אני ממליצה בחום לחזור ולקרוא אותו. הוא מכיל מיקוד והסבר על "טריגרים" אפשריים לאכילה רגשית.

לאחר שזיהינו אצלנו סוג של אכילה רגשית שמופיעה לעיתים, בואו ננסה יחד להתגבר עליה, או לפחות ננסה לצמצם את תדירותה בתור התחלה.
6 דרכים להתמודדות יעילה עם אכילה רגשית:
1. כשאתם מעוניינים להתרגל לאכול אכילה מודעת במהלך היום, חשוב שתזכרו קודם כל להתרכז בפעולת האכילה וליהנות מהאוכל. לכן ממש לא כדאי לשבת לאכול מול מסך כלשהו או כל הסחת דעת דומה.

2. לאחר שנטרלתם את הסחות הדעת מבעוד מועד, השתדלו לבחור צלחת קטנה יחסית. כך כמות המזון שתונח עליה תיראה לכם גדולה ומספקת יותר. בנוסף יש פחות מקום להעמיס המון מזון על צלחת קטנה יחסית.

3. רצוי שחלק ניכר מהצלחת יכלול ירקות, טריים ו/או מבושלים. ירקות כידוע מזינים מאוד ועשירים בד"כ בוויטמינים ומינרלים חיוניים. בנוסף על כך, ירקות רבים גם עשירים בסיבים תזונתיים המעניקים תחושת נפח בקיבה וכתוצאה מכך תורמים לתחושת שובע טובה ונעימה.

4. מומחים טוענים שגם צבע הצלחת משפיע על תחושות הרעב והשובע שלנו. אם נשתמש בצלחת שצבעה שונה מהמזון שמונח עליה, כמו צלחת כחולה למשל, תהיה לנו נטייה לאכול פחות.

5. מומחי תזונה רבים מסבירים כי לא מומלץ לאכול בארוחה אחת גם פחמימות וגם שומנים. הנימוק לכך הוא שהפחמימה מקפיצה את רמות הורמון האינסולין, ובכך מעודדת ספיגה מקסימלית של השומנים ישר לתוך התאים, וכתוצאה מכך- הצטברות יותר שומן בתאי הגוף.


6. כיום חלק מאיתנו כבר יודעים מנסיון אישי שחשיבה חיובית ואפילו דמיון מודרך שנערוך לעצמנו, יכולים לעזור פעמים רבות בתכנון אופן אכילה בריא יותר עבורנו. נדמיין בעיני רוחנו כיצד אנו בוחרים לאכול את המזון המזין יותר עבורנו, ומדלגים על המאכל הפחות בריא והפחות רצוי לנו, או לחילופין, כיצד אנו בוחרים לטעום מעט מהמזון הנחשק והלא בריא, נהנים מאוד וחשים סיפוק ממנו, ללא צורך להמשיך לאכול ממנו עוד ועוד. נראה בעיני רוחנו כיצד אנו מצליחים לעצור את עצמנו לאחר שנהנינו מהכמות המתונה שהחלטנו עליה מראש.

בפוסט הבא נתמקד במה כדאי לנו לעשות במקרים בהם בחרנו דווקא לאפשר לעצמנו הפעם לאכול אכילה רגשית (במידה!), או מה כדאי לעשות מיד לאחר בולמוס האכילה הרגשית, כדי למנוע את החרפתו.

אשתף אתכם בהצעה לארוחה קלילה, פשוטה ומשביעה, שכל אחד יכול להכין ולאכול, כדי להיות שבע ולהימנע מאכילה רגשית מופרזת.
המלצתי היא להכין סלט ירקות עשיר וטעים בתוספת מעט שמן זית איכותי, שישביע אותנו לאורך זמן. מומלץ לגוון בסוגי הירקות שבהם תשתמשו.
הסלט יהיה בתוספת מנת חלבון מן הצומח, דוגמת גרגרי חומוס מבושלים ומתובלים במלח, פלפל, כורכום וכמון, ורצוי גם בתוספת טחינה ביתית.
הרי לכם צמד מנות פשוטות וטעימות שיזינו וישביעו אותנו. זאת משום שהן מכילות את כל האלמנטים הנחוצים להזנת הגוף והגעה לשובע נעים:
ירקות טריים שעשירים בויטמינים, מינרלים, וסיבים תזונתיים;
שמן זית בכבישה קרה, שהוא השומן הבריא החיוני לשם שובע;
גרגרי חומוס מבושלים או אפויים, שמכילים חלבון החיוני לבניית מסת שריר;
טחינה גולמית להכנת טחינה ביתית שמכילה שומן בריא וברזל.


בינתיים, שתפו אותי: אילו מבין העצות שהעליתי בפוסט תוכלו לדעתכם לנסות וליישם?
באילו דרכים בריאות יותר עבורכם תוכלו להתמודד עם הרגשות השונים שעולים ומציפים אתכם? האם אכילת ארוחה מזינה ומשביעה, כדוגמת הצעתי כאן למעלה - עזרה לכם למנוע אכילת יתר של ג'אנק? (לי זה עוזר מאוד!)
( אגב, גיליתי לאחרונה שכדי להשאיר תגובה לפוסט עליכם להוריד את אפליקציית wix לסלולרי. היא חינמית, קלה לשימוש, ובנוסף היא תאפשר לכם להתכתב איתי באמצעותה בזמן אמת.
הנה קישור להורדת האפליקציה בחינם: http://wix.to/i8BxC70?ref=rm )
תוכלו גם לכתוב לי למייל שלי: yael4health@gmail.com
נשתמע :)
מיכלי יקרה, מיינדפולנס זה בדיוק הנושא של הפוסט הבא שאעלה לבלוג! אחריו יגיע פוסט שיתמקד באכילה מודעת מתוך מיינדפולנס. בטוחה שלאחר שתקראי אותם תוכלי להסתכל על הנושא "בעיניים רעננות", ואולי אפילו תחליטי לנסות מידי פעם אכילה מתוך מיינדפולנס... לא חייבים לעשות זאת בכל ארוחה כמובן. אך עצם המוכנות לנסות ולתרגל התמקדות במזון ובפעולת האכילה - מעלה פעמים רבות את רמת ההנאה ותחושת השובע במהלך ובסיום האכילה.
פחות מסכימה איתך אבל אפשר להיות בעלי דעות חלוקות
לגבי גוגל הצלחת א נם העין אוכלת לא פחות מהפה אך הקיבה לא תקבל את אותה תחושת שובע כאשר היא התרגלה לכמות אוכל גדולה יותר הצלחת הקטנה תיבוד על הראש אבל תא תתרום לתחושת שובע בהכרח
אכילה מודעת זה חלק מהתחום שנקרא מיינדפולנס קשיבות להיות ברגע ולהתייחס לכל ד3ה בו בקשב רב למדתי קצת על השיטה ואחד התרגילים בקורס היה ללעוס צימוק ולשים לב למרקם לחומר הגלם מרגע הכנסתו לפה עד בליעתו מה הפה מרגיש בכל ביס אני פחות רואה איך דווקא תרגיל זה מתקשר לאכילה רגשית אם הכנבתי דהר מתיקה לפה הרי שכשלתי ברגע שהוכנס לפי התורה היא אחך אני לא חשה את אותו פיתוי לדבר המתיקה אחך לא חשה רת אותו החשק לאכול אותו כלל עוד לפני שהגעתי לשלב שכבר אוכלת אותו
ראשית, מיכלי, אני מקווה שאת נמצאת במעקב רפואי ומטפלת במע' העיכול שלך. חייבת להדגיש שאין כוונתי חלילה לרמוז שיש "להפסיק את ההנאה מאוכל" - ההיפך!! אכילה כרוכה ברגש, בהנאה ובסיפוק. הפוסט הבא שלי יעסוק בקשר ההכרחי בין אוכל לרגש. אך כדאי לשאוף לעשות בחירות מודעות, במקום לתת לרגשות שונים לנהל אותנו לחלוטין, ולהביא אותנו לזלול מכל הבא ליד באופן קבוע. מה שחשוב הוא להשתדל *לבחור* להכניס לגוף שלנו מזונות שמיטיבים איתו, כאלה *שגם מעניקים לנו סיפוק מהאוכל*. כך ניצור מערכת יחסית בריאה עם האוכל! נאהב את הגוף שלנו מספיק כדי להזין אותו כהלכה ותוך הקשבה לצרכיו. אפשר בהחלט וצריך להפיק הנאה מהאוכל, אך כמובן עדיף שלא "לתחזק" התמכרות לכמויות גדולות של מזונות וחטיפים מתועשים שאין בהם שום דבר מזין עבו…