סוגי תזונה דלת פחמימות
- sweet&healthy
- 1 במרץ 2021
- זמן קריאה 2 דקות
יתרונותיהם של סוגי תזונה המצויים תחת ה"מטריה" של תזונה דלת פחמימות
כששמעתי לראשונה על קיומה של תזונה דלת פחמימות ועל ההשפעות החיוביות הרבות שיש לה על הבריאות, הסתקרנתי מאוד.
כשהתעניינתי אצל אנשים שעברו לתזונה זו, הם סיפרו על שומן בטן עיקש שסופסוף נפטרו ממנו, על רמות גבוהות יותר של אנרגיה, ועל השתחררות מהתלות בארוחות תכופות כדי להעלות חזרה אנרגיה ש"נפלה" בשעות אחה"צ. כל אלה היו דברים שרציתי לעצמי. ההסברים מאחורי גישה זו של הפחתה משמעותית בצריכת הפחמימות נשמעו מנומקים להפליא. חקרתי את הנושא ואת ההסברים המדעיים, ולאחר מכן פצחתי בעצמי בתזונה דלת פחמימות! חודשים רבים מאוחר יותר, אני בהחלט מבינה את ההתלהבות הרבה!

רמות האנרגיה הנמוכות עימן נאבקתי כל כך השתפרו עד מאוד, שומן הבטן המיותר לשמחתי הולך ומצטמצם, ותחושות הרעב התכופות התאזנו. אני מאוד מרוצה מהתרומות החיוביות של תזונה דלת פחמימות לבריאותי. דבר נוסף שעוזר לי מאוד הוא צום לסירוגין. על כך אכתוב בפוסט נפרד בהמשך.
ישנם סוגים רבים של תזונה דלת פחמימות. אציין כאן את העיקריות:
תזונת פליאו: יש לה גרסאות שונות, ועל כן לא תמיד היא נחשבת דלת פחמימות. תזונה זו מבוססת על תזונת האדם בתקופה הפליאוליטית הקדומה. בסוג תזונה זה מורידים את כל המזונות המעובדים והתעשייתיים. בד"כ כן מאפשרים בתזונת פליאו אכילת מזונות טבעיים מסוימים שמכילים פחמימות, כמו תמרים, אגוזים, פירות, דבש, בטטות וכד'.
תזונת ברנשטיין: מטרתה המרכזית היא לשמש סכרתיים וטרום-סכרתיים. בד"כ צורכים עד 30 גרם פחמימות ליום, המפוזרים ב-3 ארוחות במהלך היום, ללא נשנושים או ארוחות ביניים. תזונה זו כוללת גם ממתיקים מסוימים. בין יתרונותיה: איזון רמות סוכר, הפחתת תיאבון, והפחתת התמכרויות למזונות עתירי פחמימות.
תזונת אטקינס: מחולקת לשלבים, כשבשלב הראשון שלה המטרה היא הגעה למצב של קטוזיס בעזרת הפחתת צריכת הפחמימות עד ל-20 גרם ביום. תזונה זו כוללת ריבוי בצריכת חלבונים ושומנים. בשלב השני, לאחר הגעה למשקל גוף רצוי ובריא, ניתן להוסיף בהדרגה מעט פחמימות לתזונה – עד לסף שבו עדיין לא עולים שוב במשקל.
תזונה קטוגנית: מדובר בצריכת פחמימות מוגבלת עד ל-20 גרם ביום. כמות חלבון בינונית ולא גבוהה (מאחר וגם חלבון עשוי להתפרק בגוף לסוכרים), וכמות שומן גבוהה מאוד – כ- 70% מהתזונה היומית. גם מטרת תזונה זו היא הגעה לקטוזיס ויצירת קטונים בגוף. הקטונים הם מולקולות שמשמשות כ"דלק" חליפי למוח. לאחר שהמוח מסתגל לשימוש בקטונים כמקור דלק עיקרי, הוא יכול להשתמש בשומן מהתזונה, או בשומן גוף.
בין יתרונות התזונה הקטוגנית: ירידה במשקל; ירידה בתיאבון; עידוד פירוק שומן
גוף; טיפול ותמיכה בסכרתיים וטרום-סכרתיים; טיפול בסינדרום המטאבולי;
משחרר מהצורך לאכול כל 3 שעות בכדי לשמור על רמות אנרגיה.
עוד על תזונה קטוגנית - בפוסט המעניין הזה שכתבתי.
בין המזונות שניתן לאכול בתזונה דלת פחמימות, מומלץ לשלב גם ירקות שעשירים בערכים תזונתיים.
הכנתי לכם רשימת ירקות דלי פחמימות - אמנם חלקם לא נחשבים "טכנית" בדיוק ירקות...אך הם בריאים וטעימים!
1. זוקיני / קישוא
2. אספרגוס
3. אבוקדו
4. חצילים
5. ברוקולי
6. כרובית
7. זיתים
8. חסה
9. פטריות
10. גמבות ירוקות
11. כרוב
12. שעועית ירוקה
13. צנוניות
14. ירקות עליים ירוקים (כגון תרד, קייל, מנגולד...)
15. עגבניות
אשמח לשמוע מה מכל הטוב שחלקתי עמכם בפוסט הנוכחי הכי עניין אתכם ותרם לכם?
אתם מוזמנים לכתוב לי בתיבת התגובות (- מתאפשר באמצעות האפליקציה החינמית של WIX ), או לכתוב לי למייל yael4health@gmail.com
Comments