14 "פיסות זהב" אודות פעילות גופנית
- sweet&healthy
- 15 בספט׳ 2020
- זמן קריאה 3 דקות
בואו נעשיר קצת את הידע אודות עולם התנועה והפעילות הגופנית
בנושא הנרחב והעשיר של התזונה עוד נעסוק רבות בבלוג, אך לצורך נושא הפוסט הזה, חקרתי קצת יותר לעומק את התרומות העיקריות של אימון גופני ועוד כמה דברים שחשוב לדעת, עוד לפני שנתחיל להתאמן באופן סדיר, בביתנו או בחדר כושר.

קבלו 15 "פיסות זהב" של מידע חשוב אודות פעילות גופנית:
1. נניח שבמסגרת הפעולות שננקוט כדי להיפטר משומן גוף עודף, נחליט רק להפחית את הצריכה הקלורית שלנו, ולא נשלב שום פעילות גופנית. התוצאה המצערת תהיה שאמנם נרד במשקל, אך גם נקבל מראה רופס ושרירים מדולדלים וחלשים. זוכרים את אנשי ה"skiny fat" שהזכרנו בפוסט הקודם? זאת משום שהגוף, שמקבל תזונה דלה בחלבון ובשומן איכותי, יחפש אחר מקורות אנרגיה חלופיים, ולבסוף יפנה למאגרי השריר ויתחיל לפרק אותם.
2. לפני התחלת עיסוק באימונים גופניים מאומצים, חשוב להיוועץ ברופא המטפל, אם יש לכם מחלות רקע או בעיות בריאותיות כלשהן. כך תעזרו לעצמכם להימנע מבעיות ופציעות מיותרות.

3. חשוב להתחיל לעסוק בפעילות גופנית בצורה מדורגת, בעיקר אם בעבר לא עסקנו בה לאורך שנים. יש להרגיל את הגוף בהדרגה ולהימנע מאימוץ-יתר של הגוף בשלב ההתחלתי, דבר שעלול להוביל לפציעות או לתחושת עילפון ו/או חולשה כללית.
4. מאותן סיבות המפורטות בסעיף הקודם, חשוב לפתוח כל אימון במספר דקות של חימום הגוף, על ידי ביצוע מתיחות ותרגילים קלילים. בנוסף, גם בסיום האימון חשוב לבצע במשך מספר דקות מתיחות שונות שיעזרו להרפות את השרירים ולמנוע התכווצויות ושרירים "תפוסים", ויסייעו גם בהורדת הדופק שעלה במהלך האימון.


5. הקפדה על תנועה ואימונים גופניים סדירים יכולים לתרום לשמירה על משקל גוף בריא, צפיפות עצם גבוהה, כוח שריר, שיפור גמישות, חיזוק מערכת חיסונית, הפחתת דכאון, הפחתת סטרס, ועוד.
6. העלאת מסת שריר בגוף תתרום לחילוף חומרים מהיר יותר וכתוצאה מכך לשריפת שומן טובה יותר. בנוסף, אם הגוף יהיה חזק יותר, מן הסתם הוא גם יהיה בריא יותר ויחוש אנרגטי יותר. לכן, אל תסתפקו באימונים אירוביים בלבד, אלא שלבו גם אימונים אנאירוביים, כגון אימוני משקולות במשקל המתאים לכם (אל תגזימו בבקשה. התחילו עם משקולות קלות), אימונים עם רצועת גומי נמתחת לשם התנגדות נוספות (resistance band), או אימוני התנגדות הגוף (body resistance workout).


7. פעילות גופנית עשויה לשפר את איכות השינה.

8. פעילות גופנית סדירה משפיעה לטובה על ההערכה העצמית ועל דימוי גוף חיובי.
9. אימונים גופניים תורמים לשיפור סיבולת לב-ריאה.
10. משך הזמן המומלץ לאימון גופני הוא בין 10 דקות ל 60 דקות. כמובן שהדבר תלוי בעצימות האימון. אימון בעצימות גבוהה מאוד יהיה בדרך כלל גם קצר יותר, כ-10 דקות, בעוד שאימון אירובי (קרדיו) קליל יכול להימשך גם יותר זמן. מבחינת התדירות - רצוי לאחר יום אימון לשבץ בלו"ז גם יום מנוחה, כדי לאפשר לשרירים להתאושש ולהיבנות מחדש.
11. צריכת מזון המכיל חלבון איכותי חיונית לצורך בנייה מחודשת של השרירים. (אני אישית מעדיפה, וממליצה גם לכם, לצרוך חלבון מהמזון, ולא תוספים תעשייתיים של אבקות חלבון)

12. בתחילה, הגוף ישרוף את הגלוקוז שנוצר בגוף מהמזון שצרכנו. גלוקוז מהמזון הופך לגליקוגן, וזה ה"דלק" שבו משתמש גופם של רוב האנשים שאינם על תזונה קטוגנית או דלת פחמימות. לאחר זמן מה אל תוך האימון, ולאחר שהגוף ינצל את כל מאגרי הגליקוגן, הוא יפנה לשרוף שומן. גליקוגן הוא רב-סוכר הבנוי מגלוקוז ומשמש לשימור עתודות אנרגיה זמינה ביצורים חיים.
13. ישנם כאלה הממליצים לאכול ארוחה קלה כחצי שעה עד שעה לפני אימון. אחרים ממליצים דווקא להתאמן על קיבה ריקה. עצתי אליכם – ניסוי וטעיה. נסו בעצמכם את שתי האפשרויות ובדקו כיצד גופכם הרגיש במהלך כל אימון ולאחריו. אני באופן אישי גיליתי שעדיף לי להתאמן על קיבה ריקה, שכן המזון המתעכל בקיבתי הכביד עליי ורמות האנרגיה שלי היו נמוכות יותר. לפני אימון אני שותה כוס קטנה של קפה ללא המתקה כלשהי וללא תוספת אחרת. הקפה עוזר לי לחוש נמרצת יותר מבלי להכביד על גופי באכילה לפני האימון.

14. במהלך פעילות גופנית מופרש במוחנו הורמון בשם בטא-אנדורפין שתורם לתחושת אופוריה ולשיכוך כאב. הורמון נוסף שמופרש במוח הוא קורטיזול, שמשפיע על תחושות הדחק והעירנות. הוא משוחרר לאחר פעילות גופנית ממושכת ומגביר את תגובת התאים למעבירים העצביים אדרנלין וסרוטונין, שמשפיעים על מצב הרוח. האדרנלין, שאף הוא מופרש במהלך פעילות גופנית, גורם לתחושת עירנות מוגברת ועלייה בדופק ובלחץ הדם. הסרוטונין הוא בעל תפקיד בעייפות ובשינה. ריכוזו עולה בדם בעת מאמץ גופני, עלייה התורמת אף היא לתחושת אופוריה, הפחתת עייפות ושיכוך כאב.
אם כך, ברור למדיי שאימון גופני במאמץ סביר ישפיע לטובה על תחושת העירנות שלנו ויעזור לשפר את מצב רוחנו. תסכימו איתי שזה נשמע מעולה! גם נחזק את הגוף ונחטב אותו, וגם נחוש אנרגטיים ושמחים יותר 😊
לאחר שריכזתי לכם את כל ה"זהב" החשוב שכאן, מעניין אותי האם יש לכם כעת יותר מוטיבציה חיובית לעסוק בפעילות גופנית? אני בהחלט מקווה שכן - זו מטרתי!
שתפו אותי אודות הפעילות הגופנית שאותה תרצו להתחיל לתרגל, או באיזו פעילות גופנית אתם כבר עוסקים כיום?
האם אתם מתמקדים בסוג מסוים, או מתנסים בכמה סוגים של אימונים?
תוכלו גם לכתוב לי למייל yael4health@gmail.com
אם טרם נרשמתם לניוזלטר של הבלוג לשם קבלת עדכונים חשובים, זה הזמן!
תיבת הרישום נמצאת בתחתית עמוד הפוסט וגם בדף הבית.
נשתמע :)
מעניין ביותר